Ripe olives and olive oil

Ползите от консумацията на Зехтин !

Арголис – Зехтин от Пелопенес 

На полуостров Пелопонес в Гърция свежият полъх на морето и топлият климат, в съчетание с плодородната земя, раждат прекрасен сорт маслини, от които се прави най – вкусният зехтин. Зехтинът “АРГОЛИС” е създаден с много любов, но и с внимателно следене на качеството.

Има различни видове зехтин – студено пресован, рафиниран, от костилка, салатен микс.

Студено пресованият зехтин е с най – добро качество. Той се произвежда по традиционен начин, без допълнителна обработка и е натурален продукт, който е с киселинност от 0-1%.  Важно е също той да се опакова в стъклено шише, по възможност тъмно на цвят /зелено или кафяво/ или в метална тенекия, за да не се окислява от светлината. Студено пресованият зехтин е подходящ за всякаква употреба – за директна консумация, термична обработка и т.н.

Рафинираният зехтин е много добър за термична обработка /готвене/, защото неговата киселинност е стабилизирана при рафинирането. Затова той често се предлага в пластмасови бутилки. При него също е важно да се следи процента на киселинност, обозначен на етикета – обикновено той е малко по-висок от този на студено пресования.

Зехтинът от костилки е подходящ също за всякаква употреба. При него е постигнат оптималният баланс между добро качество и разумна цена.

Салатният микс или т.нар. салатен зехтин е микс с около 15-20% съдържание на студено пресован или рафиниран зехтин и слънчогледово олио. Подходящ за приготвяне на леки заливки и дресинги за салати и зеленчукови предястия. Важно при него е на етикета да бъде обозначено процентното съдържание и вида на зехтина, който е използван, за да бъдете наясно какво точно купувате.

Обърнете внимание, какъв зехтин купувате. Това са основните видове зехтин. Всякакви други наименования от сорта на “чист” или “лек” зехтин са всъщност търговски трикове и трябва внимателно да потърсите обозначен ли е процентът на киселинността му, преди да го предпочетете. 

ТАЙНАТА НА ЗЕХТИНА НАЙ – СТАРОТО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО В СВЕТА
ИЛИ КАК ЗЕХТИНЪТ ПОМАГА НА ЗДРАВЕТО.

Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна. Извлича се от плодовете на маслиновото дърво – растение, което е било почитано от всички древни цивилизации. Неговата легендарна издръжливост го е превърнала в символ на възраждането и вечния живот.

Цялата средиземноморска кухня е вдъхновена и подправена с този ценен продукт.

В днешния начин на живот необходимост е здравословното хранене. Зехтинът е най – здравословната и най – бедна на калории мазнина. Този уникален продукт е извор на витамини А, B, С, D, F, K и Е. Богат е на линолова и олеинова киселина, фосфор, желязо, белтъчини, минерали, полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.

Установено е, че зехтинът дава добър оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно – съдовите заболявания, предотвратява инфаркти и инсулти. Повишава имунитета, действа благоприятно върху зрението. С негова помощ може значително да се намали нивото на лошия и да се увеличи добрият холестерол, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени. Помага при смущения в храносмилането, хроничен запек, пречиства червата и подобрява работата им, използва се за лечение на язви, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата. Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма.

Така стигаме до въпросът за отслабването. Голям плюс на зехтина в борбата с килограмите е, че употребявайки го с храната, вие можете да забравите за мъчителните диети, които макар даващи добри резултати, вредят на здравето, нарушавайки обмяната на веществата, лишавайки ви от необходими витамини и минерали. След месец употреба на студено пресован зехтин ще свалите от теглото си между 3 и 5 килограма, без да се ограничавате в храненето си. Резултатите са дълготрайни, защото организмът ви ще се пречисти напълно и ще се насити с полезни вещества.

Хубаво е жените да употребяват редовно продукта, защото той е източник на младост, вътрешното и/или външното му приложение омекотява кожата, като и придава здрав вид и оказва подмладяващ ефект.

Зехтинът помага и при проблеми със забременяването, защото ненаситените мастни киселини в състава му нормализират работата на половите жлези, допринасяйки благоприятно за зачеването. 

Сподели Тази Публикация

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

akula.bg е специализиран в търговията на едро и дребно с хранителни стоки на територията на гр. София и София област

Свържете се с нас
Абонирайте се за да научавате първи за нашите промоции
0
    0
    Вашата Кошница
    Вашата кошница е празнаКъм магазина