Olives

Защо маслините са изключително полезни ?

Маслините са изключително ценен източник на витамини – А, В, C, D, E, К, омега 6 и омега 9, известни още под името незаменими мастни киселини. Те са особено полезни за прием от малки деца, защото осигуряват   растежа на скелетния им апарат и ускоряват по естествен начин човешкия метаболизъм.

Маслините съдържат много ниско ниво на въглехидрати, а в някои случи – те липсват изцяло. Комбинирани с леки протеинови храни, маслините са особено подходящи за вечерен прием, който да не затормозява човешкия метаболизъм и да предпазва от натрупване на излишни килограми след обилно похапване на тежка храна привечер.

Има поверие, че маслините и зехтинът увеличават мъжката сила и плодовитост.

Препоръчителни са комбинации с риба – скумрия, сьомга и други видове риба, които са богати на мастни киселини или пък свежа салата от домати, краставици, кромид лук или чесън, който в комбинация с маслините има невероятен ефект в борбата с повишеното производство на инсулин, както и налични бактериални или вирусни инфекции.

Сърдечно – съдова система

Маслините съдържат изключително мощни антиоксиданти. Те са особено полезни за сърдечно – съдовата система, защото пречистват кръвоносните съдове от холестеролни натрупвания, криещи опасност от повишаване на кръвното налягане и инфаркт. Увеличават добрия холестерол.

Отслабване

Доказано е, че приемането на някои видове мазнини дават изумителни резултати в борбата със стопяването на килограмите. Това са така наречените мононаситени мазнини (MHHM), които помагат за отслабването. Храни съдържащи MHHM са маслини, зехтин, орехи, авокадо и други.

Консумацията на маслини спомага за подобряване на перисталтиката на червата, което премахва запека и разстройството. Маслините имат благоприятен ефект и при хора с язва, гастрит и колит.

Здрава коса и кожа

Черните маслини са богати на антиоксиданти, които хидратират, подхранват и предпазват кожата и косата от редица вредни влияния. Редовната им консумация може да подобри външния вид на лицето – бръчките може да намалеят с 20%.

Намаляват алергиите

Маслините са хипоалергенна храна. Те намаляват симптомите на алергични реакции поради противовъзпалителните си свойства. Освен това те подобряват циркулацията на кръвта и помагат за намаляване на последиците от заболявания като астмата.

Добър източник на желязо

С доставянето на желязо в организма, маслините ви осигуряват и порядъчно количество енергия. Маслините са много подходящи за хора, страдащи от анемия и дефицит на желязо. Маслините са богати още на карнитин – неесенциална аминокиселина, важна за усвояване на мазнините. Тя е полезна и за работата на имунната система.

Видове маслини

Маслините са 3 основни сорта: халкидики, амфиса и каламон /каламата/. Те носят имената на географските области в Гърция, където растат – Амфиса и Каламата и полуостров Халкидики. От сорта халкидики основно се произвеждат различни видове зелени маслини – натурални зелени, зелени без костилка, зелени с различен пълнеж. Маслините от сорт амфиса са с кръгли плодове и цвета им варира от много светло бежов до наситено кафяво. От тях се правят т.н. черни натурални маслини, маслините стафидати или заромени. Маслините каламон или каламата са добре познати на ценителите на гръцката маслина. Тези маслини са доста твърди и понякога се налага да се разрязват леко, за да поемат по-добре саламурата. Изключителният им вкус не случайно ги определя сред най-специалните маслини. В България най-много се търсят черните стерилизирани маслини /конфит/ или т.н. “сладки” маслини. Малко хора знаят, че те всъщност не добиват наситения си черен цвят на дървото. Те обикновено са маслини от сорта халкидики, обрани в подходящото време преди да узреят, обезгорчивени и обработени след това до постигане на този цвят. Именно факта, че са с намалено съдържание на сол, изисква тяхната внимателна стерилизация и херметическо затваряне на металната кутия /консервиране/. Друг факт, който е малко познат на потребителите е, че името “мамут” или “колосал” и т.н. всъщност не обозначава вида на маслините, а техния размер. Тези наименования на размера имат и цифрено съответствие – например: Супер супер мамут или Атлас – 70/90; Супер мамут – 91/100; Мамут – 101/110; Супер колосал – 111/120; Колосал – 121/140 ; Джаянтс или гигант – 141/160 и т.н. Размерът се обозначава с номер,който означава броят на маслините в един килограм. Например – мамут 101/110 има от 101 до 110 бр. маслини в 1 кг. 

Сподели Тази Публикация

akula.bg е специализиран в търговията на едро и дребно с хранителни стоки на територията на гр. София и София област

Свържете се с нас
Абонирайте се за да научавате първи за нашите промоции
0
    0
    Вашата Кошница
    Вашата кошница е празнаКъм магазина